Τελευταία Νέα

Η Νορβηγία ξεκινά δημοπρασία υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έως και 1,5 GW   

Η Νορβηγία ξεκινά δημοπρασία υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έως και 1,5 GW    

Η δημοπρασία φθίνουσας προσφοράς προσφέρει κρατική υποστήριξη μέσω 15ετούς σύμβασης για διαφορά (CfD)

 

Η Νορβηγία ξεκίνησε την πρώτη της δημοπρασία τη Δευτέρα για το δικαίωμα κατασκευής ενός εμπορικού υπεράκτιου αιολικού πάρκου, προσφέροντας ισχύ έως και 1,5 γιγαβάτ (GW) καθώς η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα είναι η αρχή μιας τεράστιας ανάπτυξης ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας.

«Η δημοπρασία είναι τώρα σε εξέλιξη», ανέφερε το υπουργείο Ενέργειας σε ανακοίνωση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, διαψεύδοντας τους φόβους ορισμένων αναλυτών ότι δεν θα υποβληθούν προσφορές εν μέσω αυξανόμενου κόστους ανάπτυξης για την παγκόσμια υπεράκτια αιολική βιομηχανία.

Το υπουργείο θα παρουσιάσει τον νικητή όταν τελειώσει η προσφορά. Αρνήθηκε να πει πόσες ομάδες συμμετείχαν στον διαγωνισμό.

«Ελπίζω σε μια καλή δημοπρασία με αρκετούς ισχυρούς παίκτες που θέλουν να αναπτύξουν υπεράκτια αιολική ενέργεια στο Soerlige Nordsjoe II», δήλωσε στο Reuters η Άστριντ Μπέργκμααλ, υφυπουργός στο υπουργείο Ενέργειας της Νορβηγίας, ενόψει της έναρξης των προσφορών στις 08:00 GMT.

Το Soerlige Nordsjoe II βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Νορβηγίας στη Βόρεια Θάλασσα με τη Δανία και περίπου 200 χιλιόμετρα (124 μίλια) από τις νορβηγικές ακτές. Είναι μέρος της ευρύτερης φιλοδοξίας της κυβέρνησης να προσφέρει 30 GW υπεράκτιας αιολικής ισχύος μέχρι το 2040.

  Η δημοπρασία φθίνουσας προσφοράς προσφέρει κρατική υποστήριξη μέσω 15ετούς σύμβασης για διαφορά (CfD) που ορίζεται σε νορβηγική oere ανά κιλοβατώρα (kWh) και καλύπτεται συνολικά σε 23 δισεκατομμύρια νορβηγικές κορώνες (2,17 δισεκατομμύρια δολάρια).


Πέντε υποψήφιοι

Πέντε ομάδες προκρίθηκαν για τη δημοπρασία τον Φεβρουάριο, αλλά η γερμανική EnBW  επιβεβαίωσε ότι δεν θα συμμετάσχει.

«Οι βασικοί παράγοντες στην απόφαση της EnBW ήταν η απαίτηση για τον προγραμματιστή να κατασκευάσει και να κατέχει τον σύνδεσμο μετάδοσης συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης και ο περιορισμός της κρατικής υποστήριξης», ανέφερε η εταιρεία.

 Οι υπόλοιπες εταιρίες  είναι:

Η  Equinor της Νορβηγίας  και η γερμανική RWE, η κρατική Statkraft, η Aker Offshore Wind  και η Βρετανική BP, η Ventyr, που αποτελείται από την Parkwind, που ανήκει κατά πλειοψηφία στην ιαπωνική Jera, και την Ingka Group, την ιδιοκτήτρια των περισσότερων καταστημάτων IKEA την  Shell  και τις τοπικές νορβηγικές εταιρείες Lyse και Eviny

Ενώ η Shell και άλλοι έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με την κερδοφορία του έργου, και οι τέσσερις όμιλοι αρνήθηκαν να πουν εάν θα υποβάλουν προσφορά όταν ρωτήθηκαν από το Reuters.

Η υπεράκτια αιολική βιομηχανία παλεύει με τις αυξήσεις του κόστους από την αύξηση των επιτοκίων και τα σημεία συμφόρησης στην εφοδιαστική αλυσίδα. Μεγάλα ονόματα όπως οι Orsted, Vattenfall, TotalEnergies και Iberdrola εγκατέλειψαν τα σχέδια συμμετοχής στη δημοπρασία.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης