Τελευταία Νέα

Η ώρα του Green Aegean στην συνάντηση Μητσοτάκη - Σολτς

Η ώρα του Green Aegean στην συνάντηση Μητσοτάκη - Σολτς
Η ρητή πολιτική στήριξη της Γερμανίας για το έργο Green Aegean είναι απαραίτητη

Το σημαντικότερο κομμάτι του πράσινου ενεργειακού χάρτη του μέλλοντος που σχεδιάζει η Ελλάδα, κρίνεται από τη σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη-Σολτς στο Βερολίνο.
Σχέδια για πλωτά αιολικά, μεγάλη ανάπτυξη των ΑΠE με 23 GW το 2030 αλλά και διασύνδεση GREGY για εισαγωγή πράσινης ενέργειας 9GW από την Αίγυπτο και Saudi Greek Interconnector για πράσινη ενέργεια από τη Σαουδική Αραβία, είναι σχεδιασμοί που για τη βιωσιμότητά τους, προαπαιτούν μια διασύνδεση της Ελλάδας με την Κεντρική Ευρώπη ώστε να εξασφαλιστεί η ζήτηση και αυτή την παραγωγή ενέργειας μεγάλης κλίμακας.

Το έργο Green Aegean αποτελεί την απαραίτητη διέξοδο της πράσινης ενέργειας που η Ελλαδα φιλοδοξεί να παράγει και να μεταφέρει από Αφρική και Μέση Ανατολή και η υλοποίησή του είναι καθοριστική για να μπορέσει να παίξει το ρόλο που θέλει ως διαμετακομιστικός κόμβος ηλεκτρικής ενέργειας.
Αν η Γερμανία εντάξει τη διασύνδεση αυτή στον μελλοντικό της ενεργειακό σχεδιασμό, η μεγάλης κλίμακας πράσινη παραγωγή ενέργειας που σχεδιάζει η Ελλάδα, μπορεί να γίνει εφικτή, αποδοτική και επενδυτικά ελκυστική, ώστε όλοι οι σημερινοί σχεδιασμοί να υλοποιηθούν.

Αναμένοντας το νεύμα από τη Γερμανία

Η ρητή πολιτική στήριξη της Γερμανίας για το έργο Green Aegean είναι απαραίτητη για να προχωρήσουν συντονισμένα και χωρίς εμπόδια οι σύνθετες και πολλές διαδικασίες που απαιτούνται από το σχεδιασμό και τις εγκρίσεις μέχρι τη διεκδίκηση μια θέσης στα έργα διασυνδέσεων της επόμενης δεκαετίας.
Το έργο που θα συνδέσει το Βορρά με το Νότο της Ευρώπης, παντρεύει με ιδανικό τρόπο την έλλειψη πράσινης ενέργειας του Βορρά με την περίσσεια ενέργειας από ΑΠΕ του Νότου.

Σε μια εποχή χωρίς το φτηνό ρωσικό αέριο, η έλλειψη ενέργειας που υπάρχει στην Ευρώπη και ειδικά στη Γερμανία σε συνδυασμό με την ανάγκη για πρασίνισμα των γερμανικών βιομηχανιών δημιουργεί το ιδανικό πλαίσιο για την προώθηση της ελληνικής πρότασης. Ταυτόχρονα η έλλειψη ανταγωνιστικών εναλλακτικών, ευνοεί το έργο, αφού η Ρωσία δεν θα αποτελέσει ούτε στο μέλλον πιθανό πάροχο ενέργειας δεν επαρκεί η ενέργεια από τη Βόρεια Θάλασσα και η σύνδεση με την Ιταλία θα πρέπει να περάσει από τις Άλπεις. Η Ελλαδα βρίσκεται μπροστά σε μια ιστορική ευκαιρία που πρέπει να εκμεταλλευτεί.

Προοπτική επαύξησης στα 6 έως 9 GW

Με αυτά τα δεδομένα σήμερα ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τη σημασία της διασύνδεσης που απαντάει στις ανάγκες του Βορρά, αξιοποιώντας το πλεονέκτημα του Νότου, σε ηλιοφάνεια και επενδυτικό ενδιαφέρον στην παραγωγή πράσινης ενέργειας. Έμφαση θα δοθεί και στη νέα εποχή στην οποία βρίσκεται η χώρα, που έχοντας επενδυτική βαθμίδα, έχει τη σταθερότητα και τη δυνατότητα να προσελκύσει επενδύσεις και να προσφέρει αποδόσεις στους επενδυτές που θα δουν την ευκαιρία στην ανάπτυξη της νέας πράσινης ενεργειακής βιομηχανίας του Νότου.

Η ηλεκτρική διασύνδεση σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό θα έχει αρχική δυναμικότητα 3 γιγαβάτ με προοπτική επαύξησης στα 6 έως 9 γιγαβάτ σε επόμενο στάδιο. Στόχος είναι η μεταφορά "πράσινης" ενέργειας από τον πλούσιο σε ήλιο νότο προς τον ευρωπαϊκό βορρά, με νέα γραμμή μήκους περίπου 1300 χλμ. για την οποία εξετάζονται δύο εναλλακτικές διαδρομές: μέσω Βαλκανίων (Ελλάδα - Β.Μακεδονία - Σερβία - Κροατία - Σλοβενία - Αυστρία - Γερμανία) ή με υποθαλάσσια διασύνδεση (Ελλάδα - Αδριατική - Κροατία - Σλοβενία - Αυστρία - Γερμανία).

Για την υλοποίησή του, πραγματοποιούνται επαφές σε όλα τα επίπεδα. Ο ΑΔΜΗΕ προχωρά τις μελέτες για ωρίμανση του έργου προκειμένου να προχωρήσει σε επόμενο στάδιο η ένταξη του στο δεκαετές πλάνο του ευρωπαϊκού συνδέσμου των διαχειριστών (ENTSO-e) και στη λίστα των έργων ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Δεν αποκλείεται η μετοχική συμμετοχή και άλλων διαχειριστών στο επιχειρηματικό σχήμα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης